top of page
תמונת הסופר/תOren Appel

הדרך בה אנו עובדים אינה עובדת - ממצאים מרכזיים מדוח גאלופ על מצב העבודה 2023

נכתב על ידי דר' יובל צור מצוות PLUS


שבוע שעבר פרסם מכון גאלופ את "דו"ח מצב שוק העבודה הגלובלי" לשנת 2024. מכון גאלופ, מכון הסקרים הבינלאומיים הגדול והמוביל בעולם, עוקב מאז שנת 2005 אחר תחושות העובדים בעבודה בכל רחבי הגלובוס באמצעות סקרים רחבי היקף. הסקר עליו מתבסס הדו"ח הועבר בשנת 2023 וענו עליו כ- 130,000 עובדים/ות, מכ-160 מדינות, ואליו הוסיפו עוד נתונים ממחקרים ייעודיים בגרמניה ובארה"ב. זה דו"ח עדכני ממש "חם מהתנור".

הסקר מודד את מושג מחוברות עובדים (employee engagement) באמצעות סקר 12Q, הכולל 12 שאלות בנושא זה, ובנוסף שאלות לגבי מצב הרוח והלחץ, רגשות בעבודה ומגוון נתונים "קשים" על מקומות העבודה.

 

ממצאים מרכזיים מדוח מצב העבודה 2023:


  1. "מגיפת בריאות הנפש בעבודה" נמשכת: חמישית מהעובדים עצובים ובודדים

רק אחד מכל חמישה עובדים בעולם מרגיש מחובר רגשית (engaged) למקום העבודה (23%), ורק אחד מכל משלושה עובדים מדווח על שגשוג בעבודה (35%). אף על פי ששני המדדים הללו נמצאים בשיאם, או קרוב אליו, היעדר השיפור שלהם בולט לעין היות שהם באים לאחר מספר שנים רצופות של עלייה עקבית. התוצאה היא שרוב מוחלט מהעובדים בעולם אינם חשים מחוברים ואינם מאושרים בעבודה ולכם יש השלכות ישירות על פרודוקטיביות הארגונית.


גם מהשאלות על רגשות שליליים מצטיירת תמונה מדאיגה: אחד מכל חמישה עובדים/ות חוו עצב ובדידות על בסיס יומיומי (20-21% !). שיעור דומה חווה כעס בכל יום (19%). כמעט כל עובד שני (40%) חווה לחץ בכל יום, ואחד מכל שלושה חווה דאגות (36%) - על בסיס יומיומי! לא לפעמים, לא לעיתים, ולא מדי פעם - אלא כל יום ויום. זו המציאות במקומות העבודה שלנו.


2. מנהלים מחוברים יותר ועם זאת בודדים ומודאגים יותר

בהשוואה לכלל העובדים/ות, מנהלים/ות חווים יותר מחוברות לארגון וגם יותר תחושת שגשוג, אבל... יחד עם זה הם מדווחים גם על יותר רגשות שליליים של בדידות, כעס, עצב, ודאגות על בסיס יומי. מה לגבי לחץ? ובכן, זה גבוה אצל מנהלים ועובדים באופן דומה.


3. ההשקעה במחוברות ואושר ארגוני היא צורך אסטרטגי

הממצאים ממשיכים את המגמה של "מגפת בריאות הנפש בעבודה" שמשתקפת בסקרי גאלופ לאורך השנים. רק מיעוט מהעובדים חש מחובר ומשגשג בעבודה, ורוב גדול חש רגשות שליליים בקשר לעבודתם. רבים מפתחים בעיות בריאותיות פיזיות ונפשיות, נוצרת עליה בהיעדרויות וירידה בביצועים. מכון גאלופ מעריך את הנזק שנגרם כתוצאה מחוסר המחוברות של עובדים בלא פחות מ- 8.9 טריליון דולר בשנה, השווים ל- 9% מהתוצר הגולמי הגלובלי (Global GDP).


השנים האחרונות עם מגיפת הקורונה, העבודה מרחוק, והשינויים בשוק העבודה הובילו לגל של "ההתפטרות הגדולה", ולתופעה מתרחבת של "התפטרות השקטה". נוספו לכך שינויי הדורות, ובישראל גם מצב המלחמה המתמשך... וכל אלה משפיעים לרעה על תחושות העובדים בעבודה. מאז הקורונה, וביתר שאת בקרב הדורות הצעירים, העובדים אינם מוכנים עוד לקבל את יחסי העבודה של העולם הישן. יש ציפייה להתחשבות, ליחס מכבד ולאנושיות במקום העבודה. ארגונים שלא יסתגלו לכך לא ישרדו, וההשקעה ב- wellbeing ומחוברות עובדים הופכת ליעד אסטרטגי חיוני.


4. יש תקווה: ארגונים מאושרים הם ארגונים מצליחים

ברוח הפסיכולוגיה החיובית חשוב לנו לסמן כיוונים לראייה חיובית ואופטימית, ולשם כך נכון לחקור את הארגונים שהצליחו ואצלם רמת המחוברות גבוהה. (במקום לחקור את הממוצע, נרצה ללמוד מהמובילים וללמד את כל השאר). כך גם עשו בגאלופ: הם מצאו את הארגונים המצטיינים במחוברות - ברמה של 70% לעומת 23% של הממוצע. אלה ארגונים שבהם העובדים מרגישים חיבור לארגון, הזדהות ושגשוג בעבודה, כך שמתקיים שם אושר ארגוני.

נמצא פער ניכר לטובת ארגונים בעלי אושר ארגוני, גם בתוצאות וביצועים (28% יותר רווחיות, 17% יותר פרודוקטיביות), וגם מדדים נמוכים יותר בהיבטים שליליים (78% פחות היעדרויות, 63% פחות אירועי בטיחות,51% פחות עזיבת עובדים).

אם כן, המסקנה היא חד משמעית - להשקעה באושר ארגוני יש ערך ארגוני רב!. לתחושת אושר ורווחה בעבודה יש השפעה חיוביות על הרגשה, על אווירה, על בריאות וגם על תפוקות ארגוניות. יש מה לעשות וזה אפשרי: עובדה שיש ארגונים שבהם זה מצליח. איך? את זה בדיוק אנחנו מלמדים באקדמיה לאושר ארגוני, מדע הפסיכולוגיה החיובית הארגונית. זה מתחיל בפירגון והכרת תודה, ביכולת ללמוד מהצלחות ולעבוד עם חוזקת. זה מצריך הנהלה שלוקחת על עצמה לשנות גישה ולהוביל את המהלך ודורש יצירת תרבות ארגונית חיובית שרואה בני אדם ולא עובדים. "מגיפת בריאות הנפש בעבודה" איננה גזירת גורל, ובידינו לשנות כיוון ו"להרים את הגרף". הצטרפו אלינו בחמישי הקרוב 20.6 בשעה 11:00. למפגש היכרות פתוח וחינמי לקראת מחזור # של האקדמיה לאושר ארגוני, במפגש נציג לכם מספר עקרונות לאיך מייצרים אושר ארגוני, גם במציאות משובשת ונספר לכם עוד על האקדמיה לאושר ארגוני. קישור לרישום - כאן.

452 צפיות0 תגובות

Komentarze


bottom of page