top of page
תמונת הסופר/תOren Appel

לבד ביחד – על עבודה היברידית ומגפת בדידות

השנה, הנושא הנבחר לשבוע המודעות לבריאות הנפש (שחל בין 9-15 במאי) הוא בדידות. נושא זה חשוב משתי סיבות. האחת, בגלל שמקרי הבדידות עלו בצורה חדה במהלך הקורונה ושנית, בגלל שזה נושא שאנחנו כל כך מתקשים לדבר עליו.

"בדידות היא טאבו", אומרת פטרה ולזבור, מייסדת ומנכ"לית חברת הייעוץ PVL לבריאות הנפש. "אנחנו שמחים לומר אם אנחנו לא ישנים טוב או אוכלים רע או נסערים. אבל מתקשים להגיד 'אני בודד'. אפילו בין חברים או משפחה - זה פשוט לא משהו שאנחנו אומרים".

זה נכון על אחת כמה וכמה בחיי העבודה שלנו. תצורת העבודה עברה טרנספורמציה. לרובינו יש דרגות חופש גבוהות יותר לבחור מהיכן, מתי ואיך אנו עובדים. האוטונומיה לבחור את צורת העבודה היא דבר מבורך, שתורם לרווחתם של העובדים, אבל יש לה גם מחירים, והבדידות היא אחת מאלו וכדאי לדבר עליה.

הבדידות הזו לא פוגעת בכל כוח העבודה באותה מידה. הנתונים מצביעים על כך שעובדים צעירים יותר - בני דור המילניום והדור Z - הם הסובלים הכי הרבה בעולם היברידי.


מדוע שיעורי הבדידות גבוהים יותר בקרב צעירים?

ישנן מספר סיבות לכך שהבדידות נפוצה בקבוצות גיל צעירות יותר. רבים מהצעירים סיימו את הלימודים האקדמיים והחלו את דרכם בעולם עבודה מרחוק, תוך שהם מחמיצים אבני דרך חברתיות חיוניות בעולם עבודה בו נפגשים מידי יום במשרד.















לצד זאת, המניע הגדול ביותר לבדידות בקרב הצעירים הוא המדיה החברתית. השוואה חברתית היא מה שהופכת את המדיה החברתית למזיקה כל-כך לרווחתם של צעירים. "יש השוואה גדולה בין העולם בחלון הראווה של האינסטגרם/פייסבוק שלנו מול המציאות של הפנימית שלנו, מאחורי הקלעים" מציינת פטרה ולזבור "אנחנו משווים את החוויה הפנימית שלנו לתמונות חלון הראווה של אנשים אחרים". אנו נושאים איתנו את חוסר הביטחון שלנו, הפגמים שלנו, העצב שלנו, הטראומות שלנו, ואז אנחנו רואים את הגרסה המסוננת של מישהו שיש לו חיים נפלאים, אבל זה שהם במסיבה, לא אומר שהם באמת מרגישים מאושרים.


מעבר לכך, ההתבגרות בעולם של מדיה חברתית השפיעה מהותית על האופן שבו אנשים צעירים מתמודדים עם הרגשות שלהם, אומרת תרזה קלארק, מייסדת ומנכ"לית חברת אושר העובדים The Wellness Revolution. קלארק מאמינה שהמדיה החברתית הפכה להסחת דעת לא רצויה לעיבוד רגשות, ולוכדת אנשים במעגל של גלילה ותגמול.

"אנחנו חיים בתרבות של סיפוק מיידי, אז אם אנחנו מרגישים רע אנחנו חושבים 'אני לא רוצה להרגיש רע אז אני הולכת להפיג זאת על ידי פנייה לרשתות חברתיות", היא מסבירה. "יש כל כך הרבה לחץ להיות במדיה החברתית כל הזמן והמוח שלנו מקבל הרבה דופמין מהסיפוק המיידי, אז המחזור ממשיך".


כעת, עבור חלק מהעובדים, הזמן המושקע באינטרנט הוכפל כאשר חברות מאמצות עבודה היברידית ומרוחקת. עדויות מצביעות על כך שככל שזמן המסך שלנו גדל וזמן הפנים שלנו מתמעט, עובדים ברחבי העולם מרגישים בודדים יותר מאי פעם.


האם עבודה היברידית הופכת אותנו בודדים יותר?

"כבני אדם, אנחנו יצורים חברתים, אנחנו זקוקים לאינטראקציה כדי לשרוד וכדי לחוות רווחה. כשאתה במשרד - אתה מקבל את האינטראקציה החברתית הזו, אותה תחושת מטרה משותפת". כך אומר Gian Power, מייסד ומנכ"ל חברת TLC Lions לשינוי מקומות עבודה.


חוסר הקשר הזה עם עמיתים הוא סיבה מרכזית לכך שהעבודה היברידית מלבה את תחושת הבדידות. סקר מצב העבודה המרוחקת של Buffer 2022 מצא כי 52% מהעובדים העולמיים מרגישים פחות מחוברים לעמיתיהם לעבודה מאז שעברו לעבודה מרחוק.

העבודה היברידית שינתה גם את אופי העבודה עצמה. אמנם בשיחות ועידה בווידאו אנו רואים באופן שגרתי את המרחבים האישיים של עמיתנו, אבל העבודה מרחוק בעיקר הפכה את הדברים לפורמליים יותר. "העבודה הפכה לעסקאות", מסביר רוב סטפנסון, מנכ"ל אפליקציית מדידת בריאות הנפש FormScore. "אנחנו מצטרפים לשיחת Zoom או Teams, מתמקדים בסדר ביום ועוברים מנושא לנושא - עם מעט מאוד הפסקה ביום". אין לנו אינטראקציות חברתיות מאולתרות, מה ששוחק את הקשר החברתי שאנו מקבלים במקום העבודה הפיזי. "אם אנחנו מתכוונים לעבוד מרחוק, אנחנו צריכים לפעול באופן מכוון ליצור מרחב עבור הצרכים האנושיים, לצד הצרכים העסקיים", אומרת סטפנסון.

החוקרים מסכימים, כי דאגה לרווחת העובדים היא חלק מחובת המעסיק. סקר שנערך לאחרונה על ידי Silicon Reef מצא כי 73% מהעובדים בבריטניה חושבים שמעסיקים צריכים לעשות יותר כדי להתמודד עם הבדידות בקרב עובדים שעובדים מרחוק.


מה מעסיקים יכולים לעשות כדי לעזור?


אפשרות עבודה גמישה באמת - אפשרו לאנשים להתאים את לוח הזמנים שלהם סביב חייהם, אפשרו גמישות בלוחות הזמנים להפסקות צהריים, ביקורים בחדר הכושר או זמן לטיפול בילדים. אפשרו לאנשים שלכם אוטונומיה רבה יותר לקבוע את תצורת עבודתם ומדדו אותם על פי התפוקה והתוצאות שלהם ולא על פי זמני העבודה.

זה מצריך אמון, וזה ההפך מניהול מיקרו ומשליטה. זה גם מחייב עסקים להבין שהדברים לא חוזרים להיות כפי שהיו לפני הקורונה- וטוב שכך. העולם השתנה ואיתו גם צורת העבודה.


פגישות פיזיות היכן שאפשר – מרבית הארגונים עובדים במודל היברידי, בו יש שילוב של עבודה מהבית ועבודה מהמשרד. נצלו את הזמן שאתם במשרד כדי לא לשבת בפגישות כל היום. תכינו ביחד ארוחת צהריים או צאו לאכול ביחד. נצלו את הזמן במשרד לקיום פגישות אחד על אחד. כשאנחנו רואים אנשים פנים אל פנים, אנחנו מבחינים בשינוי התנהגותי ויכולים לאמוד את רווחתם בצורה טובה יותר מאשר על בסיס אמצעים חזותיים בלבד.


הוסיפו משחקיות הנאה וכיף - עבודה נתפסת לרוב כעיסוק רציני, אבל אימוץ משחקיות יכול להיות כלי חזק להתמודדות עם בדידות בעולם ההיברידי. שלבו כמה דקות פעילויות גיבוש וחיבור לא פורמאלי. צאו ליום גיבוש, שלבו משחקים כחלק מהעבודה, (כמו משחק למצוא את -PLUS שפיתחנו או משחק Uppiness).

זמן של משחק משותף מאפשר לאנשים לשמוח ביחד, ליצור חיבור אנושי בסביבה גמישה ולא פורמאלית וגם ללמוד אחד על השני דברים שלא לומדים במהלך פגישות העבודה ה'רציניות'.

נתונים ממחקר סיליקון ריף מראים כי 41% מהעובדים אמרו שיותר אינטראקציה חברתית עם עובדים בצורה מקוונות תעזור לשפר את חווית העבודה המרוחקת וההיברידית. כשליש (32%) אמרו גם שיעזור להם לשתף על העשייה שלהם ולקבל משוב מהעמיתים יעזרו גם כן.


בעבודה שלנו יש הרבה לחץ, ריבוי משימות ועבודה קשה. ככל שנוכל להעריך אחד את השני יותר ולהכיר אחד בערכו הייחודי של שני, זה יתרום לרווחה שלנו ויפחית את תחושת הבדידות והניתוק על ידי הגברת תחושת השיתוף.

הסתכלו על זה כהזדמנות ליצור עולם עבודה חדש, שבו נוכל לשפר ביצועים מחד ואושר וחיבור מצד שני. אז הגיע הזמן להיות יצירתיים.


256 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page