שנת תשפ"ד מגיעה לסיומה, ואין ספק שהיא היתה אחת השנים הקשות שכולנו חווינו. המלחמה המתמשכת הותירה את חותמה כמעט בכל תחום בחיים שלנו – גם בעולם העבודה. ארגונים התמודדו עם אתגרים חדשים ועצומים, ובכל זאת, מתוך הכאוס והקושי, יש כמה נקודות אור שהצליחו לצוץ ולשנות את האופן בו אנו פועלים בשוק העבודה לטובה. כמי שמאמין בכוחו של החיובי וביכולת שלנו למצוא הזדמנויות גם בימים האפלים ביותר, רציתי לשתף בכמה מגמות חיוביות שראינו השנה ואיך הן ימשיכו לעצב את עולם העבודה גם בשנה הקרובה.
בינה מלאכותית – מפחד להזדמנות
כולם כבר מדברים על הפיל הענק שבחדר – AI (בינה מלאכותית). אני מודה, אני לא בדיוק אדם טכנולוגי. למען האמת, אני אפילו נרתע מטכנולוגיה. אבל השנה, גם אני נאלצתי לאמץ את השימוש בבינה מלאכותית כדי לשפר את היעילות שלי – בין אם זה בכתיבת מיילים, הצעות, ואפילו בכתיבת הבלוג הזה ממש.
המהפכה המרכזית של השנה בעולם העבודה בעולם וגם בישראל היתה ההטמעה הולכת ונרחבת של AI. יותר ויותר ארגונים הבינו שהבינה המלאכותית יכולה לעשות את העבודה בצורה מדויקת ומהירה יותר: מיון קורות חיים, ניתוח נתונים, יצירת חוויות למידה מותאמות אישית, ועוד ועוד. לפי מחקרים של חברת מקינזי, כ-50% מהחברות בעולם משתמשות היום ב-AI בתהליכי משאבי אנוש, ומצפות לראות שיפור של עד 40% ביעילות תהליכים. לצד זה, אנחנו נדרשים לשמור על איזון בין הטכנולוגיה לבין המגע האנושי – אתגר שכל ארגון יצטרך להתמודד איתו בשנים הקרובות.
עבודה היברידית – לא רק טרנד חולף
אם חשבנו שעבודה מהבית היא פתרון זמני בעקבות הקורונה, שנת תשפ"ד הוכיחה שזה הרבה מעבר לזה. עבודה היברידית כבר הפכה לנורמה. לפי נתוני סקר של גאלופ, 53% מהעובדים בארה"ב מעדיפים להמשיך בעבודה היברידית או מרחוק לחלוטין, ו-71% מהמנהלים מאמינים שזה שיפר את הפרודוקטיביות של הצוותים שלהם.
כן, יש אתגרים – כמו יצירת תחושת שייכות ושמירה על התרבות הארגונית – אבל יותר ויותר חברות מוצאות את הדרך להתמודד איתם. אנחנו רואים לא רק את הגמישות, אלא גם את ההשפעה החיובית על שביעות רצון העובדים, מה שבא לידי ביטוי גם בנתוני שימור עובדים משופרים.
בריאות נפשית ואושר ארגוני – מ"הדבר החדש" לנורמה החדשה
המלחמה החזירה אותנו למציאות קשה, והלחץ, החרדה והפחד הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היום-יום של רבים מאיתנו. מה שהיה פעם נראה כמו מושג ניו-אייג'י, היום כבר ברור שהוא צורך קריטי – בריאות נפשית.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO), אחד מתוך חמישה אנשים סובל מבעיות נפשיות בעולם המודרני. יותר ויותר ארגונים מבינים שיש להם תפקיד חברתי להיות מרחבים אנושיים, קשובים ומרפאים. בשנת תשפ"ה, תוכניות לאושר ארגוני ולרווחת העובד ימשיכו להתרחב, עם דגש על עיצוב תרבות ארגונית ומנהיגות חיובית. חברות שיקדמו תהליכי לטיפוח בריאות נפשית, וולבינג ואושר ארגוני ייהנו לא רק מאנשים בריאים יותר, אלא גם מפרודוקטיביות משופרת.
חווית העובד – זה לא רק על העבודה
יותר ויותר ארגונים מבינים שהעובדים שלהם רואים את עצמם לא רק כ"מבצעים משימות", אלא כלקוחות של סביבת העבודה שלהם. במילים אחרות, חווית העובד הופכת להיות קריטית. סקר של Deloitte מצא ש-79% מהעובדים שמרגישים שיש להם חווית עובד חיובית, מציינים שהם מחויבים לארגון לטווח הארוך, מה שמפחית את שיעור העזיבה בכ-30%.
העובדים מחפשים משמעות, צמיחה אישית ומקצועית, והרגשה שהם חלק ממשהו גדול יותר. לכן, תפקידם של מנהיגים ומנהלי משאבי האנוש לא רק לגייס את הטאלנטים הטובים ביותר, אלא גם לדאוג שחווית העובד תהיה חיובית לאורך כל מחזור החיים שלו בארגון.
פיתוח מיומנויות העתיד – לא להישאר מאחור
הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מסחרר, והארגונים מבינים שהכישורים הנוכחיים של העובדים שלהם לא יהיו רלוונטיים עוד כמה שנים. לפי מחקרים של חברת PwC, עד שנת 2030, 30% מהעבודות בעולם ישתנו בצורה מהותית, מה שמחייב את כולנו להתאים את עצמנו לשוק העבודה החדש.
ארגונים ימשיכו להשקיע בתוכניות למידה ופיתוח שיסייעו לעובדים לרכוש כישורים חדשים – גמישות, חיוביות, פתרון בעיות מורכבות ויכולת למידה מהירה. מי שלא יתאים את עצמו למציאות החדשה, עלול להישאר מאחור.
קיצור שבוע העבודה – לאפשר חיים מלאים יותר
בשנה האחרונה, הבנו שארגון מצליח הוא ארגון שנותן לעובדים שלו לנהל חיים אישיים עשירים לצד עבודתם. איזון בית-עבודה כבר אינו נחלת המעטים, אלא דרישה של העובדים עצמם. מחקר של Business Insider מצא כי חברות שיישמו שבוע עבודה של 4 ימים ראו עלייה של 40% בפרודוקטיביות ושביעות הרצון של העובדים.
ארגונים שישימו דגש על איזון נכון בין עבודה לחיים אישיים יצליחו ליצור סביבת עבודה תומכת יותר, ובתמורה יקבלו עובדים מאושרים ומסופקים יותר.
People Analytics – נתונים במקום תחושות בטן
אנחנו עדים לשימוש גובר בניתוח נתונים לקבלת החלטות במשאבי אנוש. היכולת לנתח את נתוני העובדים ולעקוב אחר מגמות מאפשרת קבלת החלטות מושכלות יותר. על פי Gartner, 70% ממנהלי משאבי האנוש משתמשים ב-People Analytics כדי לשפר את ביצועי הארגון. מומחי HR ימשיכו לפתח את כישורי אוריינות הנתונים כדי לתכנן אסטרטגיות ולנהל את העתיד בצורה פרואקטיבית.
אחריות חברתית בשעת משבר: ארגונים כתומכי החברה האזרחית
מגמה נוספת שחשוב להתייחס אליה, בהקשר הישראלי, היא התפקיד הגובר של ארגונים בתמיכה בחברה האזרחית במהלך משבר. במהלך המלחמה שפקדה את ישראל בשנה החולפת, ראינו ארגונים גדולים וקטנים כאחד לוקחים אחריות על תפקודים לאומיים ומסייעים לחברה באופן ישיר.
ארגונים רבים התגייסו לסייע ביוזמות עזרה הדדית, חבירה לעמותות או הקמת מערכי תרומה וסיוע משלהם – בין אם מדובר במשלוחי מזון לחיילים, במימון טיפולים רפואיים לנפגעי הלחימה, או בהקצאת משאבים לטובת משפחות במצוקה. מגמה זו של ארגונים שחורגים מהתפקיד המסורתי שלהם ומציעים סיוע חברתי הפכה לסמן מרכזי של אחריות חברתית-ארגונית.
בשנה הקרובה, אנחנו עשויים לראות יותר ויותר ארגונים שמבינים שתרומתם לחברה לא מסתכמת רק ביצירת רווחים או מתן שירותים, אלא גם בתמיכה והשתתפות פעילה בהיבטים רחבים יותר של חיי החברה, במיוחד בזמנים של חירום לאומי.
סיכום והזמנה
שנת תשפ"ד הייתה שנה קשה מאוד, אך היא גם הביאה עימה לא מעט תובנות ופריצות דרך בעולם העבודה. השנה הקרובה צפויה להביא אתגרים לא פחות גדולים, אך גם הזדמנויות להמשך התפתחות וצמיחה. עם השקעה נכונה באנשים, בטכנולוגיה ובבריאות הנפשית, נוכל ליצור סביבת עבודה טובה יותר לכולנו.
אם גם אתם רוצים להתחבר לכוח החיובי בתוך המציאות המורכבת, אנו מזמינים אתכם למפגש שיתמקד בשאלה כיצד ליצור רווחה וחיוביות בימי מלחמה, כהקדמה למחזור העשירי של האקדמיה לאושר ארגוני. המפגש יתקיים בתאריך 15.10.24, בין השעות 09:00-10:00. הצטרפו אלינו—כולנו זקוקים למשב רוח חיובי. רישום בקישור.
שיהיה לנו שנת תשפ"ה טובה יותר!
Komentarai