top of page
תמונת הסופר/תOren Appel

מה בא קודם הביצה או התרנגולת?

נכתב על-ידי יובל צור מצוות PLUS


השבוע, במפגש הרביעי של האקדמיה לאושר ארגוני היתה לנו הזכות להתארח בחברת Chegg (Chicken + Egg) ופרפרזה – לחקור מה בא קודם אושר ארגוני או הצלחה עסקית?

פארק המדע רחובות, בקומה ה-12, נכנסים למשרדי חברת Chegg וזה נראה כמו עוד חברת היי-טק. דלת זכוכית, ריהוט מודרני צבעוני, נוף יפה נשקף מהחלונות, מסדרונות וחדרים מעוצבים בקפדנות ואפילו... שולחן ביליארד בחדר האוכל לעובדים.


ואז... פתאום נקלט בעין משהו מיוחד... על כל שולחן מונחת תיבה כתובה.

מבט מקרוב מגלה את חשיבותה של התיבה הזו:

על התיבה רשומות חמש החוזקות המרכזיות של העובד (מתוך מאבחן החוזקות של גאלופ). כאן אנחנו מתחילים להבין את הייחוד של Chegg. זו תיבת כלי העבודה של כל עובד, והיא כוללת את חמשת החוזקות שלו.


עבודה מבוססת חוזקות הוא אבן יסוד בתרבות הארגונית של Chegg, ובהתנהלות היומיומית. כל עובד עובר אבחון חוזקות גאלופ בחלק הסופי של תהליך הגיוס. זה לא חלק מהחלטות המיון, אך משמש בתהליך הקליטה ושיקולי ההשמה של העובד. בשלב הראשון של הקליטה עובר העובד שיחת ייעוץ מבוססת חוזקות עם יועצת מומחית בנושא. בחלק השני של השיחה מצטרף מנהל הצוות של העובד והשיחה ממשיכה ביחד איתו. המנהל כמובן מגיע עם התיבה שלו וכך נעשה הייעוץ בהתבסס על החוזקות של שניהם.

בכל פגישה בין שני עובדים חמשת החוזקות נמצאות לפניהם (על התיבות) וכך זה משמש כחלק מהשפה והשיח היומיומי. בכל שנת עבודה כל ראש צוות מקבל ייעוץ וניתוח של חוזקות הצוות, וגם הצוות עובר סדנת חוזקות. לא מקדמים או פוסלים על סמך חוזקות, אך זה משמש ככלי להגדרת תפקיד וחלוקת משימות, וכבסיס לתרבות ארגונית וניהול מבוסס חוזקות.


לבחור על יום מחדש

הסיפור לא נגמר בחוזקות. Chegg הוקמה מתוך חזון להיות חברה טובה לעובדיה שטוב לעבוד בה, חברה שתיישם את עקרונות הפסיכולוגיה החיובית והאושר הארגוני. המייסד והמנכ"ל שחף שקוף, ראה לעצמו כיעד להקים חברה ש- "העובדים בוחרים בה כל יום מחדש". ב- 2011 כשהוקמה Chegg ישראל, חבר שחף למנהלת מש"א, מיטל סנדור, וביחד הם בנו חברה שתענה לחזון, המבוססת על העקרונות הבאים.


ניהול עבודה ליברלי וחדשני מבוסס אמון

בצ'אג לא סופרים שעות ולא ימי עבודה, החברה מאפשרת לכל העובדים לקחת ימי חופשה ללא מכסה כתובה כשהם מעוניינים בכך. אם עובדים נאלצים לעבוד מחו"ל (כאשר למשל עבודת בני זוג מחייבת את זה), החברה מאפשרת להם להתנהל מרחוק ולהמשיך בעבודתם. צ'אג מעודדת את עובדיה לפתח את עצמם גם מחוץ לשעות העבודה ומסבסדת עבורם חוגים וחדר כושר על מנת לשמור על איזון בין קריירה וחיים אישיים.


ללא הערכת ביצועים וללא "בכירות"

בצ'אג אין הערכת ביצועים לעובדים (performance review) אלא הערכת התקדמות (progress review). כל אחד בתפקידו. גם אם מוגדרים מנהלים וראשי צוותים (כי אי אפשר בלי...) הרי הבכירות (seniority) היא לא העניין. לא בודקים אדם לפי היררכיה ארגונית אלא לפי תרומה והתקדמות. בשיחת ההערכה מגיע העובד עם חמשת החוזקות ומסביר איך השתמש בהן ברגעי ההצלחה שלו בעבודה. ביחד עם המנהל הם מנתחים כיצד השפיעו החוזקות וחושבים ביחד על דרכים להמשיך ולשכפל את ההצלחות באמצעות החוזקות.


גישה "הורית" מטפחת

היחס לעובדים הוא יחס מטפח, כמו הורים. זה מובן שהחברה איננה משפחה, אבל היא שואפת להיות קרובה לזה. אם עובד רוצה לעזוב מסייעים לו בתהליך חיפוש העבודה, גם בהכוונה וגם בהמלצות. לעיתים אפילו יוזמים את זה כחלק מהרצון לקדם ולפתח את העובדים. כך גם עלה הרעיון של "עובד בהחלפה".


"אמא מחליפה" גירסת צ'אג - Brain Swap

כמו בתכנית "אמא מחליפה" מבצעת מדי פעם חברת Chegg חילופי עובדים עם חברות אחרות. העובד עובר לשבועיים לחברה אחרת, ומחליף תפקיד עם עובד מאותה חברה שבא ל Chegg. שני העובדים, לא באים ל"ביקור" אלא משתלבים בעבודה בפועל. הניסוי מאפשר לעובדים לחוות מקום עבודה שונה, שיטות, טכנולוגיה ותרבות אחרת. זה נותן גיוון ועניין לעובדים, וכשהעובד חוזר לחברת האם שלו הוא משתף את הצוות בחידושים ורעיונות שקיבל שם. במהלך השבועיים מהווה העובד בחברה השניה מעין יועץ חיצוני המאפשר לחברה להכיר טכנולוגיה ומתודולוגיות עבודה אחרות. זה מהווה תהליך למידה ושיפור מתמיד – ומבוסס ומעיד על האמון של החברה בעובדיה.


עיצוב המרחב מבטא את התרבות

נחזור אל העיצוב. זה מתחיל כבר בדלת הכניסה, שלידה כתובים בגדול ערכי החברה. כל חדר דיונים מבטא ערך מסוים שגם כתוב בו וגם מנחה את העיצוב (ראו למעלה חדר: Student First למשל). החברה עוסקת בשירותים לסטודנטים ולכן כל העיצוב צעיר ומבטא הוויה סטודנטיאלית (נוסחאות, ספרים, מעבדות וכד'). בכניסה לחברה, אצל פקידת הקבלה לוח שעליו יש סמלים של כל המוצרים שפותחו ב chegg ישראל, וכל פעם שמשלימים מוצר חוגגים הצלחה ומוסיפים אותו ללוח. כפי שניתן לראות יש עוד מספיק מקומות ריקים בלוח... לעודד יצירתיות. החוזקות כמובן נמצאות בכל משרד, על תיבות כלי העבודה, וגם מדי פעם מחלקים לכל עובד חולצת ספורט, עם החוזקה הדומיננטית שלו מודפסת עליה. ככלי לביטוי הקשר והאמון, במסדרון יש ציורי פורטרט מחמיאים של העובדים, כולל אלה שעזבו. לא מורידים אותם מהקיר: פעם Ceggist תמיד Cheggist.


ומה הקשר להצלחה עסקית?

חברת Chegg היא חברה אמריקאית בעל סניפים במספר מדינות. החברה הוקמה בשנת 2005 ומפתחת פתרונות למידה מגוונים לסטודנטים בארה"ב. המילה Chegg היא חיבור של Chicken+Egg מתוך השאלה המעסיקה צעירים בהכשרה האקדמית – שהלימודים עולים כסף רב, אך בשביל להרוויח את הכסף הזה קודם כל צריך ללמוד. אז מה בא קודם? חברת Chegg באה לאפשר את זה בו זמנית. ייעוד החברה הוא לעזור לסטודנטים ולהנגיש את ההשכלה לכל. החברה מעניקה סל שירותים לסטודנטים שהולך ומתרחב. זה התחיל בהוזלת ספרי לימוד, והתרחב גם לסיוע בהכנת שיעורי בית ופתרון בעיות, תמיכה בלמידה למבחנים, וגם עזרה במימון. כחלק מתפיסת Student First החברה שואפת לסייע גם במציאת מקום התמחות ועבודה לאחר הלימודים, ובתכנון קריירה.

כיום, כל סטודנט רביעי בארה"ב מנוי לשירותיה (כ-4 מיליון סטודנטים), ולאחרונה הרחיבה החברה את פעילותה גם אל מחוץ לארה״ב. Chegg נסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של יותר מ-9 מיליארד דולר, היא מעסיקה כ-1,500 עובדים, ומטה החברה נמצא בקליפורניה.


Chegg ישראל - מרכז הפיתוח המוביל של החברה

אם חשבתם שהגישה של Chegg Israel איננה משתלמת מבחינה כלכלית וביצועית - תחשבו שוב. צ'אג ישראל הוקמה בשנת 2011 כפרוייקטורית חיצונית שפיתחה עבור חברת האם קורא ספרים דיגיטלי. מספר חודשים אחר כך נרכשה החברה על ידי Chegg והפכה למרכז הפיתוח המוביל שלה. החברה פורחת ועל ההצלחה שלה מעיד מספר העובדים של Chegg ישראל שהכפיל את עצמו בשנת 2020, מ-50 עובדים ל-100 בתוך שנה אחת.

צ'אג ישראל מדורגת במקום גבוה בדירוג חברות ההיי-טק שהכי טוב לעבוד בהן (מקום 33 בדרוג Dun's). החברה משגשגת וגדלה, אין (כמעט) עזיבת עובדים, יש אווירה טובה ויצירתיות גבוהה, יותר ויותר משימות פיתוח מועברות

מארה"ב לישראל (וזה לא מובן מאליו – זו חברה שמכוונת לשוק הסטודנטים האמריקאיים).


אושר ארגוני. זה אפשרי.

השבוע יחד עם המחזור השלישי של האקדמיה לאושר ארגוני התארחנו ליום לימודים בחברת Chegg. ראינו את זה בעיניים, את העיצוב המזמין והאווירה המיטיבה בחברה. אף שלאור מגבלות הקורונה לא היו עובדים רבים, אלה שהיו קיבלו את פנינו בפנים שמחות. האירוח בניצוחה של מיטל סנדור היה ברוחב לב ומתוך תחושה של שליחות ושותפות לדרך האושר הארגוני.


בסוף היום, כולם הלכו. נשארתי עוד קצת... וכשיצאתי מצאתי את אחד העובדים משחק לבדו בשולחן הביליארד, ככה הוא בחר לסיים את יום העבודה. הוא הפגין כישורי ביליארד מרשימים למרות שהצקתי לו קצת עם שאלות. כמו אחרים שפגשתי שם, גם הוא אישר ש- Chegg זה מקום מיוחד. הוא אמר שבחר לעבוד כאן בגלל המערכת החברתית והתרבות החיובית, וויתר על הצעות עם שכר גבוה יותר בחברות אחרות שידע שהאווירה שם שונה. הוא הוסיף שהקורונה פגעה בזה באופן משמעותי, והוא שמח על האפשרות לחזור למשרדים, אך עדיין מחכה שכולם יחזרו (זה צפוי לקרות לקראת סוף השנה).

ואנחנו, מלמדים (ולומדים) באקדמיה לאושר ארגוני כלים ופרקטיקות ליצירת אושר בארגונים. חברת Chegg Israel מזמן כבר שם. היה מעורר השראה, למדנו ומצאנו שותפים לדרך. אם גם אתם רוצים להפוך את הארגון שלכם למאושר יותר הצטרפו אלינו למחזור הרביעי של האקדמיה לאושר ארגוני. אנו כבר יודעים שאושר ארגוני זה אפשרי. וזה כדאי. מקווים שגם אתם.


306 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page